Bronzino

Agnolo Bronzino 16. századi olasz manierista festő volt Firenzében, Pontormo tanítványa, blablablabla, nagyjából itt el is veszítettem az olvasóim jelentős százalékát, akik az első öt szótól flashbackeltek Eszter néni gyötrelmes műtöri óráira anno, és who the fuck is Pontormo egyébként is. Nem, nem és nem! A művészet ennél sokkal szexibb! Figyeljetek csak ide:

Itt ez a kép. Első pillantásra egy….régi festmény pucér emberekkel. Meg valami angyalkákkal. Ott a bal oldalon van valami ronda démonszerű lény is, kígyó csusszan ki a szájából, elég rémes. Vénusz, Ámor és a Féltékenység. Aha, szóval az a szörny a féltékenység és menekül, no akkor jók vagyunk, itt hepiend lesz, boldog szerelem.

Forrás: https://hu.museum-digital.de
Agnolo Bronzino: Vénusz, Ámor és a Féltékenység
(kb. 1548-1550)

Szerelem? De hisz ezek itt olyan hidegek, mint a jég! Mintha nem húsból lennének, hanem márványból, de akkor hogyan lehet, hogy mégis olyan fura módon erotikus a jelenet? Minden intimitást nélkülöző, kérlelhetetlenül éles vonalakkal ábrázolt, hideg fényű, perverz érzékiség.

Nincs nyugvópont az erre-arra hajladozó, elegáns, kecses, és mégsem könnyed formákban. Vénusz mintha csúszna le egy ülésre vagy támaszkodásra alkalmatlan felületről, Ámor fél lábon, fura pózban, minden pattanásig feszül, mintha mozdulna, de belefagyott a pillanatba. Az egész olyan zsúfolt, nyugtalanító. A két főalak szinte fullasztóan közel van hozzánk, mégis mintha fényévekre lennének.

Annyi bizarr disszonancia feszül a képben, hogy még a mai kor vizuálisan agyonstimulált emberét is fejbe csapja, és minél hosszabban merülünk bele, annál parább. Vénusz – aki mellesleg Ámor édesanyukája, helló! – jobb kezével épp a saját combjába készül szúrni fiacskája halálos szerelmet okozó nyílhegyét, arról nem is beszélve, hogy milyen annak a kéznek a mozdulata és hol!

Aztán ott vannak azok a maszkok az angyalkák lábánál: az egyik mintha kitekintene a képről, pedig a szemei üresek, csak a kék drapéria játéka… Az angyalkák elvileg a beteljesült, boldog szerelmet hivatottak reprezentálni, óh, de cuki, csak hát alattuk rejlik a festmény egyik láthatatlan titka. Bronzino eredetileg egy faun fejét rajzolta ide, aki kaján vigyorral tekint a párra. A sátáni figura csak infravörös felvételen látható, de ha az ember egyszer tud róla, már mindig ott fog kísérteni.

Forrás: Pinterest

Minden mindennek ellentmond, a kép teljesen valószínűtlen, lehetetlen, emberi test így nem mozdul, és „emberi szem így nem láthat”, ahogy egy múlt századi műtörténész megjegyezte. (Heinrich Wölfflin volt az illető, a
Művészettörténeti alapfogalmak című, vélhetőleg könnyed nyári olvasmány szerzője.)

Miről mesél ez a kép? Miért festette Bronzino, és miért így? Mit akart vele, mi az üzenete? Minek az allegóriája ez a felkavaró jelenet? A műtörténészek jó ideje rágják a körmüket rajta, de intellektuálisan valószínűleg soha nem fogjuk tudni megmagyarázni.

Ám ha egy kicsit másképp állítjuk be az antennáinkat, megtapasztalhatjuk a titkot. Ott van a szemünk előtt. A szemükben. Enigmaként, kimondhatatlanul, nem-fogalmi síkon, de végtelenül expresszív erővel. Ott, abban a néma, időtlen pillantásban, amely győzedelmeskedik minden disszonancián, amelyben Vénusz és Ámor úgy fonódnak össze, ahogy mi az anyagba ragadt szféránkban képtelenek vagyunk. Tudják a titkot, amire mi már vágyakozni sem tudunk, mert elfelejtettük a nevét.

Ha az összetéveszthetetlen hangulatú tavaszi délutánok egyikén úgy érzed, hogy hiányzik ebből az agyonracionalizált, varázstalanított világból a Titok, javaslom, térj be a Szépművészeti Múzeumba, és fejtsd meg magadnak Agnolo Bronzino időt és téren kívüli üzenetét.

Categories: Art

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s